fbpx

Какво е coworking и защо споделените работни пространства са новото нормално

Практикувате свободна професия, имате стартираща компания или сте част от малък бизнес или голяма кооперация? Споделените работни пространства или така наречените „coworking spaces“ могат да ви предоставят широката палитра от възможности.

coworking

Kaкво е coworking?

Коуъркинг e eволюция на съвместната работа, която позволява не само да споделяте едно и също работно място, но и да бъдете част от общност на професионалисти с различни способности, интереси и мрежa от контакти.

Контактите с останалите винаги са били основната движеща сила в личен и професионален план. Защото именно, когато видим различната гледна точка на хората до нас, разберем тяхното мнение, почерпим от опита им, тогава може да бъдем успешни в това, което правим и предлагаме. Работата от вкъщи има и своите плюсове, но често води до усещане за загуба на концентрация, по-трудно организиране на деня, непрекъсното сливане на професионални с лични ангажименти и разбира се липса на здравословна социализация. Споделените офиси ни разкриват един изцяло нов начин на развитие на бизнеса във вдъхновяваща и вълнуваща среда, заобиколени от съмишленици, общуването с които ни дава истинска добавена стойност.

Дефиниция и концепция на coworking space

Коуъркинг спейс е голямо на площ пространство, проектирано да осигури продуктивна и съвместна среда според нуждите на наемателите – от места за индивидуална работа, малки офис зони до големи помещения за събития, срещи и презентации. Всеки може да избере най-подходящия абонамент за себе си, като той обикновено не е обвързан с дългосрочен договор. Компанията може да наеме единични работни места, a ангажиментът да бъде месечен, дори по-кратък – седмичен, за ден или за няколко часа. В платените членства за наем са включени разходите по сметки за комунални услуги (електричество, вода, данъци и всичко останало, за което обикновено трябва да бъде подписан договор с доставчик), предоставят се безплатна храна и напитки, почистване на помещенията и техническа поддръжка.

Възникване на споделените работни пространства

Идеята за споделените офиси възниква в САЩ именно на база икономическите и практически облаги от споделени технологии, оборудване и разходи между работещите, като първото такова място е създадено през 2005г. в Сан Франциско. С течение на времето става ясно, че това далеч не са единствените облаги от тези места. Те стават все по-полулярни и използвани не само в Щатите, а по целия свят. В България навлизат значително по-късно, през 2012г. в София, а по-късно и в други градове като Варна, Пловдив.

Sketch StartUp Space е едно от новите места в столицата, което предлага вдъхновяващо коуъркинг пространство и същевременно подкрепя младите предприемчиви хора. Освен разчупена среда за свежи идеи и висока продуктивност, основателите и партньорите на това иновативно място предлагат пълен набор от стратегически ресурси, които могат да спомогнат различни направления на бизнеса ви – развитие, управление, маркетинг и стратегическо планиране. Да бъдеш част от коуъркинг общност означава не само да имаш място, където да работиш, но и възможност за синергии с други предприемачи, по-голяма мрежа и среда, която стимулира креативността.

Защо най-добрите идеи идват в креативна среда

Далеч от битовизмите на дома и формалната обстановка на стандартните офиси, коуъркинг пространствата са глътка свеж въздух за творчество и постигане на успехи. Цветовете и дизайнът преразполагат към креативност, позитивизъм и балансиран начин на живот и работа. В непринуден разговор с останaлите, или разпускайки на удобни барбарони, хамаци, люлки, отпивайки глътка кафе, а защо не и бира :)) може да отключим идеи и решения за работата ни, които досега не сме откривали. Често там може да срещнем ментори, които да ни вдъхновят професионално и личностно. А защо не ние самите да се превърнем в такива и да споделяме своя опит, съвети и идеи с тези, които имат нужда от тях. Да си бъдем взаимнополезни, да се трудим и забавлявяме заедно, въпреки различните направления на работата ни, това е и основната концепция на коуъркингa.

 

Разбира се всеки има нужда от своето лично пространство и не винаги има желание да бъде част от динамичната въртележка на общността. Факт е, че най-търсеният абонамент в Sketch CoWorking е Private Office – частен офис, до който само наемателят има достъп. Разликата от това да имате или наемете стандартен офис е, че по този начин служители на фирмата могат да се възползват от всички останали плюсове на коуъркинг спейса. Като например общи помещения, кухни, зали за срещи, правни насоки, запознанства с международни инвестиционни партньори, засилено дигиталното присъствие в уеб и социални медии.

Високият имидж пред бъдещите ни сътрудници също е много важен фактор. Затова провеждането на срещи с тях в кафенета и ресторанти не е особено професионално. В споделените офиси може да използваме добре оборудваните зали за срещи с възможности за видеоразговори, презентации, дъски за писане, копирни услуги. Защото именно добрата подготовка е един от ключовете към успешните проекти в бизнеса.

Предимства на коуъркиг пространствата

 • Споделената инфраструктура и разходи са чудесен избор за стартиращи фирми. В този случай те не мислят за нищо друго освен за бъдещия успех на новото им начинание. Те могат да бъдат гъвкави в броя на служители, които да наемат и на които да осигурят работни места и оборудване. Важни за тях са контактите, а също така това, че могат да се възползват от вътрешни експертни познания и възможности за финансиране.
 • За малките бизнеси наемането на собствено помещение на добра локация, в централен район, с лесен достъп до транспорт, магазини и ресторанти, фитнес зали е често пъти финансово невъзможно. Затова те избират опцията да наемат споделен офис, за да осигурят всички тези предимства и удобства на екипа си.
 • Една блестяща алтернатива за фрийлансърите да избягат от вкъщи или от шумното кафене, да намерят приятна атмосфера, съмишленици и приятели.
 • Големите кооперации залагат на по-висока продуктивност в следствие на различната и нестандартна работна среда. Те имат възможността да се възползват от организирани събития за релакс, медитация, полезни обучения или уъркшопве. Разбира се те не изпускат и шанса да открият на тези места нови клиенти, партньори и наставници за бъдещи иновативни проекти.
 • Различните компании, заемащи едно и също пространство, съставят разнообразна екосистема, в която ежедневният обмен на идеи, гледни точки и опит може да спомогне развитието на всеки бизнес.
 • Мениджърите на коуъркинг спейсовете активно работят за създаване на взаимоотношения между колеги и външни контакти и по този начин откриват нови професионални възможности.

Sketch StartUp Space предлага всички тези предимства плюс още много други удобства:

 • Високоскоростен интернет (1GBit)
 • 24/7 биометричен достъп
 • Достъпен паркинг
 • Ергономични столове
 • Фоайе
 • Лични шкафове
 • Помещения за хранене с кухня
 • Безплатни напитки
 • Консиерж (иконом)
 • Почистване
 • Техническа поддръжка
 • Заседателни зали
 • Често организиране на събития

Тенденции и статистики, свързани с пространствата на „ бъдещето“

Все повече хора осъзнават, че традиционният път в кариера далеч не е единственият. Бъдещите стъпки към успеха се ръководят най-вече от технологиите, осведомеността и въможностите. Свободните професии и предприемачи, както и опциите за дистанционната работа претърпяват забележителен растеж. Затова няма да е изненада, че за последното десетилетие коуъркинг пространствата са се увеличили с над 1000 процента. Към днешна дата броят им в световен мащаб надминава 25 000бр. А очакванията са до 2024г. да достигнат близо 45 000бр.

В България подобни места може да намерим на по-урбанизирани територии. Но тенденция в последно време е да бъдат създавани и близо до морето, на плажа или в балкана. На тези места може да съчетаеш спускане по ски писта в паузата между две работни срещи, или пък да обогатиш обедната почивка с разходка в гората. Противно на очакването, тези дейности нямат разсейващ характер. Възползвалите се от подобен тип работа (съчетана с вдъхновяваща природа) споделят, че успяват да изпълнят задачите си в пъти по-бързо и качествено.

За кого са подходящи коуъркинг спейсовете

Както вече споменахме ползвателите на тази услуга са разнообразни. Но нека разбием за пореден път мита, че коуъргинг спейсовете са предзначени основно за IT компании. Те могат да обслужат нуждите на всякакъв тип компания, била тя малка маркетинг фирма или голяма търговска такава, която има нужда да предостави работни места на техни служители извън офиса им. Тези пространства са една по-добра и удобна алтернатива. Предоставят безброй улеснения на потребители си, а тези улеснения допринасят за една по-висока продуктивност във важните за тях дейности.

Ако разглеждаме наемателите по техния статут, начело като най-висок процент са малките и средни предприятия. Следвани са от старт-ъпите, фрийлансърите, работещите дистанционно предпиемачи и служители, по-големи корпорации. Най-накрая са така наречните „ дигитални номади“ (чужденци, които пътуват и работят в цял свят).

Независимо от локацията или вида потребители, общото между тях е, че повече от 90% споделят, че се чувстват по-освободени, по-продуктивни и по-щастливи. Mного от тях споделят и усещането за повишена значимост, в следствие на принaдлежността им към общността. Защото именно свободата, удобствата и комфорта на работното място са нещата, които биха могли да отключат пълния ни потенциал.

Осмели се да твориш и да бъдеш успешен

Чувствате се в застой във вашия бизнес, вашата стартъп компания, вашето приложение, вашият блог или каквото и да е друго, върху което работите. Kоуъркинг средата може да бъде точно това, от което се нуждаете, за да разчупите рамките и рутината. Не се страхувайте от „новото“. Намерете вашето място и му дайте шанс, а резултатите ще дойдат сами!

Ако все още не сте сигурни, може да разгледате страницата на Sketch CoWorking, където има опция да се запишете за обиколка и да получите детайлна информация по всички точки, за които имате нужда да се осведомите.

https://startup.sketch.bg/book-a-tour/

 

This site uses cookies to offer you a
better browsing experience.

This site uses cookies to offer you a
better browsing experience.