fbpx

Как коуъркингът може да подобри бизнеса на малките и средни предприятия

Започване на бизнес – от идеята до успеха

Повечето от вас имат добри идеи, но се питат какво още е нужно, за да ги превърнат от скица в готов проект?

Business idea

Всичко започва с изграждането на бизнес модел.

Бизнес моделът е начинът, по който конкретният бизнес планира да печели пари. Първото нещо, на което трябва да си отговорим е каква е нашата цел и каква добавена стойност искаме да дадем на нашите потребители. Ако вече имаме идея кое е нещото, което може да ни донесе приходи и в коя ниша искаме да се позиционираме, тогава може да започнем нашето проучване:

 • Кои са нашите таргетирани клиенти, конкуренти и възможни партньори
 • Дистрибуционни канали и пазари
 • Ключови дейности и ключови ресурси за нашия бизнес
 • Планиране на финанси
 • Пресмятане на рискове
 • Анализ на приходи и разходи

Рискове и предизвикателства за стартиращ бизнес

За съжаление много фирми влизат в черната статистика на фалиралите още в първите 5 години от стартирането си. До голяма степен причината за това е неправилно разпределената първоначална инвестиция. Един от най-големите разходи на новите предприемачи е свързан с наема на голям и луксозен офис в централен район, както и осигуряване на скъпо и луксозно оборудване на помещението. Добрият имидж определено е важен, но ако средствата ни са малко и не ги пренасочим към това да развием продукта или услугата, която предлагаме, рискуваме да погубим нашият бизнес още преди да сме го развили.

За щастие в днешно време има платформи, които помагат както в старта, така и по пътя на развитие и усъвършенстване на иновативните фирми, и коуъркинг пространствата е една от тях.

Причини за растеж на споделените офиси

Споделените работни пространства или така наречените коуъркинг спейсове са новата алтернатива на традиционния офис. Техният растеж и предимство се базират на удобствата, които разкриват и предоставят на всички видове бизнеси, а именно:

 • достъпна опция за работно място
 • абонамент, който не е дългосрочен и може да се промени според нуждите на ползвателите
 • спестяване на всички главоболия, свързани с подписване на договори с допълнителни доставчици на услуги
 • колаборация с професионални ментори
 • досег до множество стратегически ресурси

Благодарение на своите предимства и минимална финансова ангажираност, споделените офиси се превръщат в тренд сред стартиращи предприятия, малки и средни бизнеси, фрийлансъри, все по-често и големи корпорации.

Подходящ ли е коуъркинга за вашия бизнес

Коуъркингът е комбинация от добре проектирана, креативна и високо продуктивна работна среда, висока социализация и възможност за принадлежност към общност от професионалисти, които с радост биха споделили своя опит и иновативни идеи. Тези компоненти изграждат перфектна екосистема за растеж на стартиращи фирми, малки и средни предприятия, чийто брой непрекъснато расте. За да успеят да се задържат, те трябва да заложат на своите конкурентни предимства. Главно чрез намалени разходи, преминавайки към по-добра насоченост на усилията и средствата за развитие, до нарастваща печалба. С други думи, това може да се случи единствено, ако фирмите са способни да се адаптират към силно динамичния и леко хаотичен бизнес климат на съвремието ни.

Ако все още се колебаете и искате да получите повече информация, може да посетите https://sketch.bg/ , за да открието вдъхновяващо коyъркинг пространство в столицата, покриващо вашите изисквания.

Топ 7 предимства на споделените работни пространства за малките и средни предприятия

 1. Достъпност

Малките и средни предприятия трябва умело да управляват средствата си. Затова достъпен наем в споделен офис, на добри цени и с краткосрочна ангажираност, е перфектното решение за тях. Освен наетото пространство, те разполагат с пълно оборудване – бюро, удобни столове, лични шкафчета, копирни машини, зали за срещи. Единственото нещо, което трябва да направят е да си донесат лаптопите и да започнат да работят. А какво може да получите като бонус – достъп до обща кухня, уелнес центрове, фитнес зали. Пример за такова партньорството е  Sketch StarUp Space и Pulse Fitness. То предоставя възможност за безплатно използване на фитнеса от всички членове на Sketch coworking.

 1. Удобство

В допълнение на приятната атмосфера, коуъркинг спейсовете предлагат множество други удобства, които спомогат по-ефективната работа и спестяват ценно време за странични дейности. Никакви допълнителни договори! Спейсовете предоставят всички услуги като ток, вода, отопление, почистване на работното място, рецепция, консиерж, техническа поддръжка, безплатни напитки и разбира се високоскоростен интернет. Sharing is caring! :)) Освен това може да се възползвате и от опцията виртуален офис и да използвате пространствата за бизнес адрес, препращане на писмена кореспонденция, обаждания и пратки, независимо от вашето местоположение.

 1. Добра локация

Добрата репутация и корпоративната идентичност са важни за всяко предприятие. Хубавата локация на споделените работни пространства в луксозни бизнес сгради спомага малките и средни предприятия в изграждането на тяхната положителна и професионална визия пред клиентите. Комуникативният адрес в централен квартал носи престиж. А може да се разгледа и като комплимент както към служителите, така и към бъдещи партньори. Съответно той осигурява лесен достъп до транспорт до мястото за работа или бизнес срещи. Споделените офиси разполагат с паркинг, а в близост са на разположение банки, офиси на куриери, хранителни магазини и ресторанти.

 1. Гъвкавост

Всяка фирма се стреми към развитие, но трудно може да предвиди как ще се случи то във времето. Първоначално започваме в малък екип и се питаме какво пространство за работа ще ни е необходимо. Традиционните офиси няма как да ни предложат гъвкавост в тази посока. Или трябва да наемем по-голямо помещение, което дълго време ще бъде празно или да заложим на по-икономичен вариант, който след време ще се окаже неподходящ за растежа на предприятието ни. За разлика от тях, споделените спейсове се изменят и адаптират според нуждите ви.

 1. Модел на плащане пропорционален на ползването

Заплащането в споделените офиси е според плана, който сте избрали. Имате свободата да променяте площта, от която имате нужда – hot desk, собствено бюро или пък частен офис с определен от вас брой на работните места. Абонаментите са различни, краткосрочни, най-често са месечни. Нямате фиксиран график, а ви трябва място, където да отметнете натрупани задачи? Вече имате опцията да заплатите за работното пространство точно толкова, колкото време сте го използвали.

Тук може да видите плановете, които предлагаме ние от Sketch Coworking.

https://sketch.bg/bg/планове/

 1. Мрежа от полезни контакти

Това, което може да ви направи успешни, е да имате възможността да бъдете част от общност. Но не каква да е, а общност от ярки, амбициозни и креативни хора, с които можете да общувате и развивате бизнеса си. Колаборацията с професионалисти в различни сфери може да надгради и подобри бизнес стратегията ви. Що се отнася до малките или средни предприятия, възможността да се възползват в допълнение от счетоводни и правни услуги, може да им спести време и значителна сума разходи.

 1. Рисково финансиране и бизнес менторство

Екосистеми като коуъркинг спейсовете могат да стимулират млади предприемачи с иновативни идеи. Те често срещат затруднения в търсенето на капитал за своите стартиращи компании. Съответно бизнес менторите с техния опит и експертиза могат да им помогнат.  Менторите осъщестяват връзката между изследователите и инвеститорите. Като резултат се очаква да се договори финансиране за реализацията на дадена рискова, но високо перспективна идея.

Типично рисково финансиране, с което се занимават и основателите на Sketch StartUp Space, е венчър капитала. С него се изграждат малки фирми на основата на собствена технология. В замяна на финансиране на идеите им, се предоставя дялово участие. Над 20 международни инвеститора са част от Sketch oбщността. Те са готови да участват във финансирането на високорискови проекти, задоволяващи новите пазарни ниши.

Тласък в развитието на малките и средни предприятия

В заключение може да кажем, че коуъркинг пространствата могат да дадат силен тласък в развитието на малките и средни предприятия. Изброените конкурентни предимства елиминират списък от проблеми, с които всяка една фирма се е сблъсквала – високи наеми, липса на пространство, липса на инфраструктура, на оборудване и на допълнителни удобства.

Споделените офиси осигуряват по-добра работна среда. По този начин се увеличава притокът на нови и качествени кадри, които искат да станат част от екипа на компаниите. Същевременно творческата атмосфера повишава мотивацията на текущите служители, насърчава ги да бъдат креативни и продуктивни. Те могат да се наслаждават на съвършен баланс между личното и професионалното ежедневие. Например всеки член на общността може да бъде част от различни обучителни програми, семинари, събития за забавления, които да допринесат развитие и удовлетворение.

Както казахме и по-рано, ползите не са само материални. Чрез своята утвърдена култура на взаимодействие и взаимопомощ, споделените офиси спомагат бизнесите да превърнат идеите си в осезаем план и предоставят необходимите инструменти за реализацията му. Те допринасят за добрия имидж на бранда и засилват доверието от страна на клиентите. 

Коуъркингът предоставя изобилие от социални контакти със съмишленици, както и ключови възможности за ценни партньорства. Много от споделените спейсове предлагат киберсигурност, криптиране на файлове с данни и други софтуерни решения, осигурявайки спокойствие на своите потребители. По този начин рисковете за малките и средните предприятия са сведени до минимум и те процъфтяват в развитието си.

Адаптация към споделено бъдеще

Живеем в динамичен свят. Очевидно е, че трябва да сме силно адаптивни към промените, за да бъдем щастливи, успешни и удовлетворени от това, което правим. Не е нужно просто да сме добри, за да се откроим от останалите. За да успеем в начинанията ни, трябва да не спираме да опитваме и да търсим решения, да бъдем креативни и да се учим от останалите.

Възможностите са безкрайни. Бъдете смели, намерете мястото и хората, които ви вдъхновяват и разкрийте пълния потенциал на своята бизнес идея!

This site uses cookies to offer you a
better browsing experience.

This site uses cookies to offer you a
better browsing experience.