fbpx

Предпочитани коуъркинг пространства в София – Защото коуъркингът е вдъхновение!

Кои са първите асоциации, които изникват в съзнанието ви, след като чуете думата коуъркинг – общност, гъвкавост, дизайн, удобства, иновации, успех?

Съвсем вярно.

Но когато говорим за коуъркинг, съвсем не става въпрос за офиси, бюра и помещения. Тук говорим за споделеност, начин на живот и вдъхновение в работата. За промените, адаптацията, щастието и високите резултати.

Точно затова в тази статия искаме да акцентираме върху хората, превърнали своята страст в успешен бизнес проект. Именно създателите на едни от най-предпочитаните споделени спейсове в София. Те ще ни разкажат за своята реализирана мечта за споделено бъдеще. А ние ще опитаме да ви потопим в атмосферата на иновативните им работни пространства.

Betahaus

ул. Шипка 6, етаж 3
пл. Славейков 11, етаж 7
www.betahaus.bg
+359 888 204 995

 

Разговаряме с Гергана Джевелиева, Brand & Communications в Betahaus Sofia.

Ади: Здравей, Гери! Би ли ни разказала как възникна идеята за Betahaus  и кои са нейните основателите?

Гери: Идеята за Betahaus Sofia се ражда в Берлин, където отваря врати първата къща през 2009 година. Александър Михайлов е един от шестимата студенти, които участват в нейното създаване. 3 години по-късно, заедно с Александър Китов, основават първия коуъркинг офис в България.

Ади: Кое беше най-голямото предизвикателство по пътя на успеха на бизнес идеята ви?

Гери: Betahaus е вече на 9 години, изминали сме доста дълъг път. Предизвикателствата не бяха никак малко. Трудно може да маркираме най-голямото. В различните етапи от развитието на компанията се е налагало да се справяме и с различни трудности. Със сигурност преместването на Betahaus от първата ни локация в Лозенец, в сградата на СБХ, на Шипка 6, беше трудоемка задача. От нея научихме доста уроци. И разбира се последното, което постави много въпросителни, беше началото на коронавирус пандемията. Тогава хората реално оставиха работните си места и се прибраха вкъщи. Но ние като екип винаги сме вярвали, че предизвикателствата могат само да ни помогнат да пораснем. Такъв беше случаят и с тази извънредна ситуация.

 

 

Ади: Какви удобства предлагате на своите наематели?

Гери: Имаме 2 страхотни локации в центъра на София, които са на 15 минути пеша една от друга. На площад Славейков например има 2 тераси, с невероятна гледка над София (буквално 360°), където можеш да работиш, да провеждаш срещи или просто да изпиеш питието си. На Шипка 6 пък има високи тавани, офиси с гледки към Витоша, Докторската градина и СУ. Всички наши обитатели получават достъп до двете локации и могат да разнообразяват работното си място, когато решат. Що се отнася до удобствата, обичаме да казваме, че чувството е като вкъщи, но има всичко необходимо като в традиционния офис. Обособили сме различен тип пространства: 

 • кабинки за разговори.
 • конферентни зали за срещи.
 • социално пространство с меки и други мебели за почивка, игри, работа или срещи.
 • напълно оборудвани кухни и място за хранене.

Предлагаме още:

 • страхотно кафе и чай, които са безплатни.
 • диспенсъри за вода.
 • принтер и скенер.
 • вендинг машина с напитки и храна.


 

Ади: Как се изгражда общността зад Betahaus? Какви събития, обучения и мероприятия организирате?

Гери: Философията ни е, че именно хората създават пространството. Те са сърцето и духа на едно място. И за нас като екип и бранд това е най-важният и основен фокус. Именно тази добавена стойност различава коуъркинга от традиционните офиси. През всички години сме организирали много събития. Основната цел е била хората да се срещат, да се запознават и да се забавляват заедно. От тези срещи много често се раждат различни колаборации между тях, както професионални така и лични. Събитията, които останаха като традиция са закуските, питиетата след работа, както и летния и зимния кемп, които са доста успешни. Много често самите обитатели се организират помежду си за кино вечери, бордови игри или излизане на бар. А среща на джагата в 15:00ч. си е направо част от работния процес. 🙂

 

 

 Ади: Какво бихте казали на хората, които все още не са опитали да работят в споделен офис?

Гери: Бихме им казали, че работата вече не е място и всеки трябва да опита коуъркинг, за да усети aтмосферата.

COSMOS Coworking Camp

ул. Георг Вашингтон 12 – старата шоколадова фабрика
https://cosmos.camp/
+359 884 936 134

 

Разговаряме с Виола Пантелеева,  Community Manager в COSMOS Coworking Camp.

Ади: Здравей, Оли! Би ли ни разказала как се появи идеята за създаването на COSMOS Coworking Camp?

Оли: Идеята ни за коуъркинг се появи преди повече от 5 години, когато на първо място като рекламна агенция имахме нужда от офис и второ – от хора, с които да споделяме проекти и идеи. Заедно с това успяхме да намерим и много приятели, когато COSMOS Coworking Camp отвори врати.

Ади: Имаше ли предизвикателства по пътя на успеха на бизнес идеята ви и какви?

Оли: Предизвикателствата в работата ни продължават постоянно. Всяко ново събитие, всяка нова компания или фрийлансър ни карат да намерим най-подходящото за всеки един от тях. Никога не сме искали да се спрем само върху едно, затова постоянно преформатираме пространствата ни. Залата за корпоративно обучение през деня става пространство за изложба вечерта, а офис за голям екип разделяме на няколко за по-малки такива. Тези предизвикателства ни развиват и ни държат свежи откъм идеи.

Последното ни предизвикателство е преместването ни в нова сграда, напълно различна като усещане от предишната. Все още я опознаваме и развиваме, за да извадим най-доброто от нея.


 

Ади: Какви удобства предлагате на своите наематели?

Оли: Приятна и спокойна работна среда. Следваме идеята, че в работното пространство прекарваме повече време, отколкото в собствените си домове. Затова се стремим да открием златната среда между офиса и домашната обстановка. При нас всеки може да намери качествено кафе и чай в кухненския шкаф, да се наслади на приятна музика, удобни споделени пространства, много растения и винаги се намира компания за обмяна на идеи или просто за обяд.


 

Ади: Как се изгражда общността зад COSMOS Coworking Camp? Какви събития, обучения и мероприятия организирате?

Оли: Очаквай неочакваното – това е една от движещите сили в COSMOS Coworking Camp. Никога не ни е харесвало да се ограничаваме само в една сфера, затова нашите събития варират от регулярни срещи на дивелъпъри до лекция за изкуство или събития за деца. Не е изненадващо да попаднете на уъркшоп за изработване на коледни венци или отворено събитие за дегустация на авторски сладолед. При нас можете да организирате базар или парти, изложби и концерти, а всичко това се е редува с фирмени коктейли или бизнес обучения.


 

Ади: Какво бихте казали на хората, които все още не са опитали да работят в споделен офис?

Оли: Заповядайте да опитате!

Шегата настрана, но свободата сам да определяш границите си, имайки достъп до всички специфични удобства на офис пространството, без съпътстващия стрес, е като глътка свеж въздух.

Истинското предимство на споделеното пространство е събирането и изграждане на контакти между специалисти в множество различни сфери. А това от своя страна работи само в полза на бизнеса и личностното ни развитие.

Sketch CoWorking

ул.Сребърна 14
https://sketch.bg/
+359 (876) 705-838


 

Разговаряме със Стефани Стоименова, Building Manager в Sketch CoWorking и Sketch StartUp Space.

Ади: Здравей, Стефи! Ще ни разкажеш ли малко повече за в Sketch CoWorking, кой е основателят и как се появява идеята за това пространство?

Стефи: Човекът създал Sketch CoWorking е Асен Левов, който е сериен предприемач, основател и на IRIS Biometrics. Идеята се заражда, прекарвайки време в различни коуъркинг спейсове в Лондон, докато учи за висшето си образование. По негови думи това са места, където той е намерил много приятели, бизнес партньори, а също така вдъхновение и мотивация.

Ади: Кое беше най-голямото предизвикателство за вас по пътя на успеха на бизнес идеята?

Стефи: Определено най-голямото предизвикателство пред нас, създавайки Sketch, беше пандемията, която току що беше избухнала, когато отворихме първата ни локация. Всички бяха уплашени, а мисълта за споделено работно място беше истинско табу. С времето обаче, ситуацията се промени. Хората започнаха активно да търсят по-гъвкави офис решения, за да се адаптират към модерното време.

Ади: Какви удобства предлагате на своите наематели?

Стефи: Засега разполагаме с два различни спейса на разположение на нашите наематели. Sketch StartUp Space е мястото, където млади предприемачи с иновативни идеи могат да открият подходящо бизнес менторство. Основната насоченост тук е не само споделеното пространство за работа, което предлагаме, а възможността за финансиране на рискови, но високо перспективни проекти. Фокусът е върху стартиращи компании, инвеститори и корпорации, на които предлагаме редица предимства. Неговата локация е „Околовръстен път” 251, Младост 4. А повече информация за него може да намерите на https://startup.sketch.bg/.

 

 

Sketch CoWorking, който се намира на ул.Сребърна 14, е проектиран и изграден върху идеята, че топлата гостоприемна работна среда вдъхновява и повишава производителността независимо от професионалната сфера.


 

 За да създадем чувството на удобство и свобода за творчество, ние предлагаме:

 • Високоскоростен интернет (1GBit)
 • 24/7 биометричен достъп
 • Достъпен паркинг
 • Ергономични столове
 • Фоайе
 • Лични шкафове
 • Помещения за хранене с кухня
 • Безплатни напитки
 • Консиерж (иконом)
 • Почистване
 • Техническа поддръжка
 • Заседателни зали
 • Oрганизирани събития

 

Ади: Как се изгражда Sketch общността и в какво се изразява тя?

Стефи: Чувството да си част от Sketch CoWorking е като да си част от едно голямо семейство. Изградили сме общност от приятели, професионалисти и хора с поглед за едно по-успешно бъдеще.  За нас е важен балансът между личния живот и работните ангажименти. Стремим се да създаваме условия за удовлетвореност на нашите наематели. За някои това е място за срещи с нови хора и бягство от рутината на „домашния“ офис, а за други начин за търсене на стратегически партньори. Всяко едно събитие, което организираме, дава възможност за сътрудничество и полезно взаимодействие. Често наемателите сами проявяват инициатива за вечери на по чаша вино или бира, в които да разпуснат след работния ден. Освен полезните семинари и workshop-ове, за лоялните ни клиенти в Sketch StartUp Space предлагаме безплатен достъп до един от най-добрите фитнеси и наши партньори Pulse Fitness.


 

Ади: Какво бихте казали на хората, които все още не са опитали да работят в споделен офис?

Стефи: Много хора се притесняват, че използвайки коуъркинг спейс, те правят компромис с личното си пространство, което далеч не е така. По-голямата част от нашите клиенти предпочитат опцията „Частен офис“. Тя не се различава по нищо със стандартния офис, освен че клиентите ни имат на разположение отделени и оборудвани зали за срещи и събития, просторни общи помещения, голяма кухня, както и зони за релакс и отдих.

 

Така, че бихме им казали бъдете смели, бъдете адаптивни към промените. Намерете мястото и хората, които ви вдъхновяват и разкрийте пълния си потенциал!

Work&Share

ул. Тинтява 15-17, София, 1113

www.workandshare.io/bg 

+359 885 364 355

 

Разговаряме с София Христофорова, Community Manager в Work&Share.

Ади: Здравей, Софи! Ще ни споделиш ли кои са основателите на Work & Share Coworking Space и как възникна идеята за създаването на това пространство?

Софи: Основателят на Work & Share Coworking Space е Божидар Георгиев. Идеята започва като решението на един проблем, който екипът му е имал. Именно липсата на пространство, което да бъде уютно и удобно като втори дом. Концепцията на Work & Share Coworking Space е базирана на офис пространство, чрез което да бъдем обградени от развиващи се хора. Хора, които споделят нашите ценности, имат иновативни идеи и ни мотивират. Така започва всичко преди четири години и до днес нашите клиенти са точно такива.

Ади: Кое беше най-голямото предизвикателство по пътя на успеха на бизнес идеята ви?

Софи: До момента най-голямото предизвикателство, с което се сблъскахме е пандемията. Споделените работни пространствата бяха много пощадени от нуждата от допълнителни инвестиции, за да приведем нашите пространства във вид, отговарящ на изискванията след COVID-19. За нас голямо предимство беше това, че сме гъвкави. А начина, по който сме изградили нашите офиси, позволява на хората да работят по сигурен начин.

 

Ади: Какви удобства предлага Work&Share на своите наематели?

Софи: На първо място имаме удобна локация в близост до метростанциите „Г.М. Димитров“ и „Жолио Кюри“. Сградата ни има паркинг и много удобства за нашите клиенти. Предлагаме няколко зали за срещи, които се резервират чрез онлайн платформа създадена специално за споделени пространства. Зали за събития и достатъчно пространство, където хората могат да си починат. Или просто да сменят бюрото с удобно кресло с чаша кафе, което предлагаме безплатно. Имаме гейм стая, с различни зони за отдих, както и плейстейшън, тенис на маса и кътове за почивка.

 

Ние искаме нашите клиенти да дойдат, да започнат работа и да не се тревожат за нищо друго. Оттам ние поемаме грижата за тях. Опитваме се да получаваме редовно обратна връзка от тях – от какво имат нужда, какво би им помогнало в работата, какво им липсва и т.н. Екипът на Work&Share се стараем да им го предлагаме и всеки ден да подобряваме услугата. Освен това, членството в  Work & Share носи изключително много позитиви. Имаме изградена мрежа от партньори, която дава добавена стойност на нашите клиенти. Те са в целия диапазон в сферата на услугите – от намаления в местата за хранене през спорт, отдих и забавления, до административни услуги като счетоводство, юридически услуги и др.

 

Ади: Как се изгражда общността зад Work & Share Coworking Space? Какви събития, обучения и мероприятия организирате?

 Софи: На първо място ние имаме предимството да събираме малки и разрастващи се компании заедно с по-големи и бързоразвиващи се екипи, които имат нужда от гъвкавостта, която предлагаме ние. Това е едно от най-големите ни предимства и нещо, с което много се гордеем – даваме среда, в която различни компании могат да се срещнат, да комуникират какво правят и как могат да си бъдат полезни и да създават нови неща заедно. Организираме събития с обучителен характер, като и такива които ни сплотяват като едно малко общество. Събираме и сплотяваме нашите клиенти за общи благотворителни каузи и дейности.

 

Ади: Какво бихте казали на хората, които все още не са опитали да работят в споделен офис?

 Софи: Трудно е да се опише и обясни. Всеки човек е индивидуален и му харесват различни аспекти от работата в коуъркинг пространство. Който не е работил от споделен офис, ще усети веднага чувството, че е обграден от много различни и разнообразни личности и компании. Ще усети, че е част от едно общество, чиято цел е да просперира в приятна среда.

Networking Premium

бул. „Христо Ботев“ 82
бул. „Витоша“ 63
www.networking.space
+359 886 331 381

 

Разговаряме с Емил Шекерджийски, израелски предприемач и създател на Networking Premium.

Aди: Здравей, Емил! Би ли ни разказал как възникна идеята за създаване Networking Premium Coworking Space?

Емил: Идеята идва като естествено продължение от личния ми опит. Компанията ми всяка година наемаше все по-голям от миналогодишния офис. Реновирахме го, влагахме средства в него, а след приключване на договора за наем, се местихме в друг офис с цел разрастване на бизнеса или други причини. Същият цикъл се повтори и с новия офис. Така разбрах, че няма нужда бизнесът да е обвързан с имот. Мястото  и всички промени свързани с него, са фактори, които не трябва да оказват влияние на стартъп развитието.

 

Ади: Кое беше най-голямото предизвикателство по пътя на успеха на бизнес идеята ти?

Емил: Най-трудно за мен беше да премина от темповете на работа в Израел, където всичко се случва експресно, към бавните процедури на българската бюрокрация и бизнес темповете в България.

Ади: Какви удобства предлагате на своите наематели?

Емил: Предлагаме доста удобства –  като може би най-атрактивните са кинозала, бар на покрива на сградата и безплатни бири.

 

Ади: Как се изгражда общността зад Networking Premium Coworking Space? Какви събития, обучения и мероприятия организирате?

 

Емил: Най-голямата ни гордост е нашето общество. Членовете ни се колаборират отлично, създават се истински приятелства между тях и най-прекрасното е, че това се случва естествено. Разбира се, ние като екип опитваме да бъдем катализатор на тези процеси чрез мероприятия като общи обяди, дегустация на алкохол, жива музика на покрива.

 

Ади: Какво би казал на хората, които все още не са опитали да работят в споделен офис?

Емил: С пълна увереност вярваме, че споделените офиси ще се превърнат в стандарт и в “офис на бъдеще”, както споделяме и в този репортаж на БНТ. Хората се чувстват много по-добре, работейки в среда, работоспособността се покачва, удовлетвореността им от свършената работа нараства, цената, след като се вземат предвид всички разходи и инвестиции в нормален офис, се явява по-ниска.

ОБЩНОСТ ОТ ПРИЯТЕЛИ

Както самите пространства, така и изградените общности в тях са цветни, различни и вдъхновяващи! Общото е приятелският дух по между им и вътре в тях 🙂 Защото вярваме, че всеки ще открие точно онова местенце, в което ще се почувства у дома. И ще расте, ще се развива и успява.

Today is another chance to get better! Catch it!

Изпробвайте коуъркинг 3 дни безплатно в мрежата на Sketch CoWorking. Обадете се на +359 (877) 510-911

This site uses cookies to offer you a
better browsing experience.

This site uses cookies to offer you a
better browsing experience.